Soorten steken

Clustersteek

Nu in de vingers: de clustersteek. Het is een volle, dichte steek die daardoor perfect geschikt is voor warme woondekens of plaids. Bijzonder is dat haakwerk in deze steek er zowel van de voor- als van de achterkant prachtig uitziet. De voorkant is platter, terwijl de clusters aan de achterkant opbollen.

Clustersteek
Clustersteek voorkant
Clustersteek achterkant
Clustersteek achterkant (zoom)

 

Breisteek

Met de breisteek, ofwel knitstitch, maak je als haker eigenlijk een breiwerk na. Ik vind deze steek prachtig voor sjaals. De breisteek wordt erg los gehaakt en draagt licht.

breisteek.jpg
Breisteek

Suzette steek

Een dichte, warme steek die lijkt op de granietsteek: de Suzette. Ik vind deze bijzonder fijn weghaken en gebruik deze vooral in sjaals of ander haakwerk dat warm dient aan te voelen.

IMAG0987a
Suzette steek

Wafelsteek

De wafelsteek toont vierkante wafeltjes, waardoor het geheel symmetrisch overkomt. De wafelsteek kan gehaakt worden in een enkele of dubbele wafel (dus het vierkantje wordt omrand door enkele of dubbele stokjes).

wafelsteek
Wafelsteek

Stersteek

De stersteek is ook wel bekend als de madeliefsteek. Het is een patroon dat fijntjes oogt, naar mijn idee vooral passend voor haakwerk speciaal voor baby’s.

IMAG1013
Stersteek of Madeliefsteek

Mandensteek

De mandensteek is een mooie, dichte steek. Doordat de stokjes elkaar afwisselen aan de voor- en achterkant, is er een vast patroon, maar wordt het geheel niet snel saai.

IMAG1039
Mandensteek enkel
IMAG0149
Mandensteek dubbel

Granny Square

De Granny Square heet zo omdat je deze steek begint in het midden, het wordt uiteindelijk een vierkant. Deze steek wordt dan ook vooral gebruikt voor het haken van vierkantjes, die daarna samen een geheel kunnen worden. Ook is deze voor rechte stukken te gebruiken, zoals op de foto hieronder is te zien.

De grany Square is een losse steek, vooral geschikt voor opengewerkte plaids of kledingstukken die minder warm hoeven te zijn.

IMAG2027
Granny Square met verschillende soorten garen

Granietsteek

De granietsteek is een vaste, in elkaar gedraaide steek die goed is om te gebruiken voor stevige werkjes. Ik ben gebruik deze steek voor sjaals en luchtige zomerwerkjes.

cropped-imag0218862295484.jpg
Granietsteek in dun katoen garen

Stokjes om en om

Van deze steek heb ik geen naam kunnen vinden, ik noem hem de Stokjes om en om. Omdat het werk steeds wordt gekeerd, ontstaan de stokjes met een klein reliëf.

imag0173-980639027
Herensjaal in Stokjes om en om
IMAG0066
Stokjes om en om in fijne steek

 

 

Advertentie

Eén opmerking over 'Soorten steken'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: